Leve koppelverkoop, weg met de sperperiode, welkom solden!

Tot vandaag waren ‘solden’ enkel in fysieke winkels toegelaten. Maar binnenkort laat België ook solden toe op het internet. Een en ander heeft te maken met Europese richtlijnen. De belangrijkste conclusies van deze wijzigingen: • Koppelverkoop wordt toegelaten. Voorwaarde is wel steeds dat de consument ‘correcte informatie krijgt’. • Verkopen met verlies mag nog steeds niet, verkopen met een beperkte winstmarge wel. Deze versoepeling is vooral belangrijk voor stockverkopers. • Kortingen kunnen op vier verschillende manieren worden weergegeven. Een mogelijke manier is door de oude prijs te doorstrepen, en de nieuwe prijs te tonen. Ook hier is het belangrijk dat de consument correct wordt geïnformeerd. • De sperperiode wordt afgeschaft, met uitzondering voor kledij, schoenen en lederwaren. Voor deze drie uitzonderingen wordt de sperperiode niet afgeschaft, maar ingekort (van 6 december tot 2 januari en van 6 juni tot 30 juni). • De bedenktijd die consumenten krijgen om af te zien van hun aankoop wordt verlengd van 7 naar 14 dagen. • Verkopers zullen een betaling mogen vragen vóor het aflopen van die bedenkingstermijn (14 dagen). Tot vandaag moesten webhandelaars wachten tot de bedenkingstermijn om was. Waarschijnlijk gaan deze regels half november 2009 van kracht. In het algemeen kunnen we dus stellen dat de regels zorgen voor minder hypocrisie ten opzichte van de webwinkeliers. Eindelijk mogen solden op het web en wordt de discriminatie gestopt. Daarnaast moeten handelaars nu ook niet meer wachten tot het einde van de bedenktijd om hun betaling te innen. Iets wat in de praktijk al bijna nooit gebeurde, maar nu dus ook wettelijk ok is. Nieuws en tips uit de blog ‘ecommerce ondernemer’.

Lees het hele bericht op ecommerceondernemer.blogspot.com:
Leve koppelverkoop, weg met de sperperiode, welkom solden!

Leave a Comment