Sir Terry Leahy (Tesco): “Data zijn belangrijk, maar cultuur minimaal net zo”

Van een bedrijf als IBM verwacht je niet anders dan een focus op data. Veel data. Big data. En tijdens de IBM Smarter Commerce Global Summit kwamen die verhalen dan ook. Daarbij maakte vooral het verhaal van Sir Terry Leahy indruk. Als CEO van Tesco gedurende de jaren 1993-2011 maakte hij de Britse supermarktketen enorm succesvol door zijn focus op data. Maar, zegt hij, minimaal net zo belangrijk is als data is een klantgedreven cultuur. Want alleen daarmee krijg je je organisatie mee in de benodigde veranderingen waarop de data je wijzen. Lees meer over: Sir Terry Leahy (Tesco): “Data zijn belangrijk, maar cultuur minimaal net zo”.

Lees het originele artikel op Marketingfacts.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *