Wat doe je als moderne SEO nog?

Voor de doorgewinterde SEO is het al een tijdje duidelijk dat het tegenwoordig niet alleen maar om links gaat, maar dat Google probeert veel meer factoren mee te nemen in de weging. De tekenen zijn al langere tijd zichtbaar, denk bijv. aan de Penguin en Panda updates maar ook aan Hummingbird en het aanscherpen van de linkbuilding richtlijnen. Ik vertel al een tijd dat je niet moet anticiperen als SEO maar vooruit moet kijken, zoals bijvoorbeeld het linkbuilding interview in 2012 dat nu nog steeds overeind blijft en waar ik toen nogal wat opmerkingen over kreeg.

Maar waar gaat het nou echt mis?

Veel mensen die tegenwoordig met SEO bezig zijn komen niet uit de oude school van testen en proberen, maar hebben een groot deel van hun SEO ervaring opgebouwd uit het lezen van andere blogs en websites. Soms een cursus of een training. Daarna hands-on ervaring op gedaan met eigen sites of sites van klanten, maar uiteindelijk hebben ze relatief weinig geprobeerd zelf uit te vogelen. Daar kun je iets van vinden, maar aan het einde van de dag werden waarschijnlijk de doelstelling gehaald (of bijgesteld) dus iedereen tevreden.

Google voert op dit ogenblik heel veel veranderingen door in een hoog tempo. Veranderingen die het publiek in grote lijn tevreden stemmen (en niet alleen op basis van ‘interviews’ maar juis met data van het gedrag). Dat is ook vanaf dag een iets dat ze altijd hebben gecommuniceerd:

Maak je website voor gebruikers

Daarnaast denk ik dat er überhaupt is iets mis is met je strategie als je focust op één kanaal van één aanbieder. Een aanbieder waar je geen directe invloed op hebt. Veel SEO’s (en marketeers) hebben helaas nog niet genoeg kaas gegeten van marketing (die waar je aansluit op de behoefte van de doelgroep, niet die waar je zoveel mogelijk zooi door iemand zijn strot probeert te duwen) en hebben daarom dan ook een probleem. Een probleem om een exceptioneel goede website voor de zoekintentie van je gebruiker te maken en de aansluiting met de doelgroep te vinden.

Als je anno 2014 nog met een travelsite gaat starten dan moet daar wel een bepaalde USP aan zitten, een added benefit of een hele bijzondere gunningsfactor. Kijk bijv. naar AirBnB; een hele andere propositie en maken daardoor ook roering in de markt. Ze hebben een ander aanbod als de markt en kunnen zich zodoende permitteren ook anders te communiceren, met als gevolg dat er ook anders, en meer, over AirBnB word gesproken.

Branding

Terug on topic. Mensen willen graag geholpen worden (klikken) op iets dat ze kennen of herkennen. Branding, merken bouwen betaalt zich dus ook uit in Search. Als jouw merkwaardes en producten bekend zijn bij de mensen reageren ze hier eerder op. Is er geen herkenning dan zullen ze ‘onbekend’ zoeken, dat wil zeggen ze kennen geen directe aanbieders. Communicatie gaat dan een grote rol spelen. Hebben ze nog nooit eerder contact met je gehad, kennen ze geen enkel ander bedrijf dat het probleem kan oplossen? Dan neemt Google graag de rol van telefoongids op zich, het liefst met zoveel mogelijk meta informatie (added benefit) zoals snel kunnen bellen, reviews, een routebeschrijving etc.

De focus van je bedrijf moet dus voor echt goede resultaten in Google ook liggen bij het bekend maken van je merk bij je doelgroep. Speel daarbij in op de verschillende fases die je klanten kunnen doorlopen zodat je je content strategie daarop dan kunt aanpassen.

Wees dan ook reëel bij je branding boodschap. Neem bijvoorbeeld een zoekterm als ‘relatiegeschenken’. Elke gemeente in Nederland heeft wel een bedrijf dat hier in meer of mindere mate in doet. Allemaal willen ze graag op nummer één staan, maar wat zoekt de klant, de grootste, het grootste aanbod, de laagste prijs of iets waar hij snel naar toe kan? Besef je goed dat Google zal proberen de gehele doelgroep zo goed mogelijk te voorzien van informatie. Dat betekent dus ook dat het voor heel veel bedrijven niet reëel is om zo’n term op nummer één te staan als deze SERP niet gelokaliseerd is.

Google blijft innoveren.

Daar waar Google probeert de gebruiker te blijven bedienen zie ik veel sites nog dezelfde tactieken uitvoeren als in 2008. Het is inmiddels 6 jaar later mensen, de basis is natuurlijk niet veranderd als je deze goed hebt neergezet (op basis van intentie (2006) en SEO customer journeys (2013) bijv.). Veel SEO’s zien ook duidelijk niet het verschil tussen strategie en tactieken niet. Tactieken veranderen soms en als goed is ook regelmatig toevoegingen natuurlijk. Veel SEO’s blijven veel te lang hetzelfde doen en denken dat het, omdat het ooit werkte of geschreven is, nog steeds moet werken.

Toegegeven, zolang het loont zou je ook gek zijn zo af en toe om het niet te doen. Ik kan zo enkele SERP’s opnoemen waarin toch mooie successen worden behaald met de technieken van 6 jaar terug. Besef je alleen wel dat je je arsenaal ten opzichte van Google telkens moet blijven uitbreiden, oude technieken kunnen werken, maar kijk ook vooral vooruit en werk ook aan de lange termijn

Een leuke oefening is om hieronder in de reacties eens enkele suggesties te zetten hoe Google dit zou kunnen bepalen, of je een ‘Brand’ bent of niet? Ik zal mijn mening daarover er dan ook onder zetten.


Wat doe je als moderne SEO nog? is een artikel van: chapter42.
Zoekmachine optimalisatie en conversie optimalisatie weblog van Roy Huiskes

Lees het originele artikel op Chapter42.nl

Leave a Comment