Zalando komt met statement na undercover-reportage over werkomstandigheden bij het warenhuis in Erfurt

Statement 15/04/2014

Op 14 april 2014 werd op de Duitse TV-zender RTL in het programma RTL Extra een undercover-reportage over Zalando uitgezonden. Een journaliste heeft over haar ervaringen in het warenhuis in Erfurt verslag uitgebracht en daarbij harde kritiek over de werkomstandigheden bij Zalando geuit. Deze reportage heeft ons zeer geschokt, omdat er fundamenteel bekritiseerd wordt hoe wij in de logistieke vestiging in Erfurt werken en hoe we met onze medewerkers ter plaatse omgaan. Helaas hebben we vooraf geen enkel verzoek van de RTL Extra redactie gekregen om op de punten van kritiek te reageren.

Volgens ons komt de beschrijving uit deze reportage op geen enkele wijze met de bedrijfscultuur en werknemerstevredenheid in onze logistieke vestigingen overeen. Ons doel is om een goede en verantwoordelijke werkgever zijn. Dat wij op de goede weg zijn, bevestigen ook onze werknemers, die de omstandigheden ter plaatse het beste kennen. Volgens een anonieme enquête, door een extern marktonderzoeksinstiuut in oktober 2013 uitgevoerd, bevestigen meer dan 1.000 deelnemers alleen al in de vestiging in Erfurt, een positief werkklimaat:

  • 88% van onze werknemers vindt hun werk leuk
  • 84% van onze werknemers willen op lange termijn bij Zalando blijven
  • 80% van onze werknemers zijn trots om bij Zalando te werken

Bovendien laten wij eenmaal per kwartaal in al onze warenhuizen alsook in de vestigingen van onze servicepartners de werkomstandigheden en sociale standaarden door DEKRA (Duits certificeringsbureau) als onafhankelijk instituut controleren. Deze controles hebben in de afgelopen jaren de werkomstandigheden steeds als zeer goed bevestigd. De laatste DEKRA controle in de vestiging in Erfurt had een totaalresultaat van 1,3 (waarbij 1 voor ‘zeer goed’en 4 voor ‘niet acceptabel’ staat).

Deze resultaten en inschattingen van onze werknemers en onafhankelijke certificeringsbureaus staan in een schril contrast met de beschrijvingen van de reportage. Wij nemen de beschuldigingen zeer ernstig en gaan vanzelfsprekend alle punten van kritiek grondig en zelfkritisch nagaan, maar willen nu al een reactie op enkele punten, die wij niet zomaar aan ons willen laten voorbij gaan, geven (een meer gedetailleerde reactie op de punten van kritiek volgt in het kort).

Wij waren geschokt over de mededeling van een zogenaamd sterfgeval in ons warenhuis ten gevolge van overwerken, en over het feit dat wij dit in de doofpot zouden gestopt hebben. Feit is, dat er tot op heden geen enkel sterfgeval in onze vestiging in Erfurt plaatsvond. Door het onverwachte thuisoverlijden van een werknemer, hebben wij vanzelfsprekend onze deelneming getoond, met alle collega’s een minuut stilte genomen en in naam van de collega’s een krans bij de begrafenis neergelegd. Zoals gewoonlijk in productiefirma’s, meten wij de prestatie van processen, teams en individuele werknemers om op basis hiervan processen te optimaliseren en feedbackgesprekken te voeren.

Wij bieden onze werknemers in al onze logistieke vestigingen op lange termijn zekere arbeidsplaatsen, een faire verloning, een positief bedrijfsklimaat en ontwikkelingsmogelijkheden. Wanneer wij of enkele van onze leidinggevenden aan deze eisen niet meer kunnen voldoen, zien wij het als onze plicht om verder aan ons te werken en de omstandigheden voor onze werknemers verder te verbeteren.

Logistiek blijft een centrale rol spelen in Zalando’s ontwikkeling. Enkel met goede werkomstandigheden en een hoge werknemerstevredenheid kunnen we de beloftes naar onze klanten toe waarmaken. Daarom blijven wij toekomstige uitdagingen, vooral in het belang van onze werknemers aangaan.

David Schröder
Directeur Zalando Operations

Bron: http://www.zalando.nl/statement-15-04-2014/

Leave a Comment