The Age of the Customer: Data en Dialoog in de Praktijk 2014 #ADV

De online druk voor de consument is groot. Er komt veel informatie op hem af, maar de relevantie ontbreekt regelmatig. De consument heeft steeds vaker de behoefte aan een ‘uitknop op online’. Toch blijk uit wereldwijd onderzoek van Microsoft dat 45 procent van de consumenten bereid is om persoonlijke data te verkopen om de informatiestroom te optimaliseren. Wat doe jij als organisatie met klantdata om de interactie met jouw doelgroep te verbeteren? Van belang is te weten hoe klanten tot hun beslissing komen en op welke manier zij graag worden benaderd. Het antwoord ligt dus bij de klant zelf: het is The Age of the Customer. Lees meer over: The Age of the Customer: Data en Dialoog in de Praktijk 2014 #ADV.

Lees het originele artikel op Marketingfacts.nl

Leave a Reply