Challengers maken absurd goeie producten mét een boodschap

CX Circle is een kakelverse (offline) community met maar één doel voor ogen: het professionaliseren van alle kennis over customer experience in Nederland. Zodat de Nederlandse klantreis weer leuk óf nog leuker wordt. Samen met Michiel Jansen werd ik uitgenodigd door Olaf Ouwerkerk van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) voor de kickoff van CXCircle.

Tijdens deze kickoff mochten de ‘challengers’ hun praatje houden. Snelle en jonge bedrijven die vaak met succes een bestaande markt binnendringen. Aan mij werden Sprs.me en Tony’s Chocolonely toebedeeld. Reizen en chocola, je kan het slechter treffen. De presentaties van NLE (de host van deze avond) en Simyo kun je in het verslag van Michiel teruglezen. Lees meer over: Challengers maken absurd goeie producten mét een boodschap.

Lees het originele artikel op Marketingfacts.nl

Leave a Reply