Universele app-campagnes: uw prestaties optimaliseren met doelen.

Onlangs hebben we aangekondigd dat we later dit jaar alle AdWords-campagnes voor app-installatie omzetten in universele app-campagnes.



Met universele app-campagnes kunt u de juiste mensen bereiken via alle grote Google-services, zoals Google Zoeken, Google Play, YouTube en het Google Display Netwerk. En dat allemaal met een en dezelfde campagne. Ook krijgt u toegang tot exclusieve advertentieplaatsingen voor universele app-campagnes, bijvoorbeeld op de homepage en op pagina’s met app-vermeldingen in de Google Play Store. Dankzij deze plaatsingen, die momenteel alleen beschikbaar zijn voor adverteerders met universele app-campagnes, bereikt u gebruikers in de verkennende fase, mensen die op zoek zijn naar hun nieuwe favoriete app.
Advertentie van een universele app-campagne in de Google Play Store
Met behulp van de Google-technologie voor machine learning analyseren universele app-campagnes honderden miljoenen combinaties van signalen in realtime. Zo kunt u uw biedingen en advertenties optimaliseren om de beste app-gebruikers voor uw bedrijfsdoelen te vinden.

Voorbeeld: Stel dat u een ontwikkelaar van mobiele games bent en een nieuwe app wilt lanceren. Uw doel is alle mensen te vinden van wie naar verwachting de kans het grootst is dat ze uw app installeren. Nadat u een gebruikersbestand heeft opgebouwd, kunt u vaststellen welke typen gebruikers waardevoller zijn.

In deze post geven we u een aantal praktische tips waarmee u de prestaties van uw universele app-campagnes kunt optimaliseren, of u nu meer installaties, meer in-app-acties of beide wilt genereren.

Het juiste doel voor uw campagne kiezen

Het is belangrijk om een doel te kiezen voor uw universele app-campagne. Stel voor uw campagne in welke gebruikers u wilt bereiken. Dit betekent dat u 1) moet identificeren wat u wilt dat uw app-gebruikers doen en 2) moet bepalen wat de waarde van deze actie is.

Voorbeeld: Wanneer u uw game lanceert, wilt u ervoor zorgen dat zo veel mogelijk gebruikers uw app installeren voor uw doelkosten per installatie (CPI). Laten we zeggen dat u verwacht dat één op de tien mensen die uw app installeren, binnen de eerste 30 dagen een upgrade van € 20 aanschaft. U kunt tot € 2 per installatie betalen (€ 20 ÷ 10 installaties). Kies daarom het campagnedoel Installatievolume en stel uw doelkosten per installatie (CPI) in op € 2.

Doelen instellen voor campagne-optimalisatie

Verschillende typen gebruikers bereiken met verschillende campagnes

Als u meerdere doelen heeft, kunt u voor elk doel een afzonderlijke campagne maken. Voor elke campagne worden uw biedingen en advertenties geoptimaliseerd voor een specifiek type gebruiker dat u wilt bereiken.

Voorbeeld: Nadat u uw game heeft gelanceerd, besluit u dat u meer gebruikers wilt bereiken die naar verwachting iets zullen kopen, bijvoorbeeld een upgrade van € 20.
Dit betekent niet dat u wilt stoppen met zoeken naar andere typen gebruikers. U bent nog steeds geïnteresseerd in mensen die uw app willen installeren en gebruiken, ook zonder dat ze voor een upgrade betalen. Maak daarom in aanvulling op uw bestaande campagne een tweede campagne. Voor deze tweede campagne stelt u het doel In-app-acties in. U stelt de doelkosten per actie (CPA) in op € 20, wat gelijk is aan de waarde van de upgrade.
Doelen instellen voor campagnebiedingen

Verlaag vervolgens de doel-CPI en het budget voor de eerste campagne (met het doel Installatievolume). Zo laat u AdWords weten dat u meer geïnteresseerd bent in gebruikers die naar verwachting een in-app-actie zullen uitvoeren.

Budgetten gebruiken om de juiste mix van gebruikers te vinden

Naarmate uw bedrijfsbehoeften veranderen, kunt u zich ook op een andere mix van nieuwe app-gebruikers richten.


We kijken weer even naar ons voorbeeld. We zijn inmiddels een paar maanden verder. U heeft een sociale functie en nieuwe levels toegevoegd aan uw game. Met deze update wilt u zo veel mogelijk nieuwe gebruikers bereiken.

Stel nu de doel-CPI en het budget naar BOVEN bij voor de campagne met het doel Installatievolume. Stel tegelijkertijd het budget naar BENEDEN bij voor de campagne met het doel In-app-acties. Zo laat u AdWords weten dat u uw strategie wijzigt.

Nadat u nieuwe doelen heeft ingesteld voor uw biedingen en budgetten, meet u periodiek de resultaten. Breng pas wijzigingen aan nadat er minimaal 100 conversies zijn gegenereerd. Er zijn namelijk ongeveer 100 conversies nodig voordat de campagne patronen goed herkent en toepast om de gewenste gebruikers te vinden.

Marketeers zijn zeer te spreken over de resultaten van hun universele app-campagnes:

“Zynga besteedt momenteel 100% van de AdWords-uitgaven aan universele app-campagnes. Hier ging een lang proces van testen en leren aan vooraf om inzicht te krijgen in de manier waarop we universele app-campagnes het beste op grote schaal konden implementeren. Dankzij machine learning voor universele app-campagnes zijn we nu in staat om onze games winstgevend verder te ontwikkelen en de operationele efficiëntie van alles wat te maken heeft met gebruikersacquisitie, te verhogen.”
– Tyson Nguyen, Senior Manager User Acquisition

“Ons bedrijf is sterk gericht op optimale prestaties. Universele app-campagnes leveren betere resultaten op dan campagnes die handmatig worden beheerd, waardoor we over de hele linie de efficiëntie hebben weten te verbeteren.”
– Jonna Onselius, Mobile Marketing Manager bij ebookers

“Als grootste online busreserveringsplatform ter wereld is verhoging van het aantal reserveringen cruciaal voor de concurrentiepositie van ons bedrijf. Dankzij universele app-campagnes zijn we in staat het aantal transacties te maximaliseren tegen minimale kosten. Daarnaast kunnen we ons nu sneller aanpassen aan de veranderende markt dan voorheen, toen we standaardcampagnes voor app-installatie gebruikten.”
– Rajiv Kondal, Director Performance Marketing
“Door relevante advertentieplaatsingen in de Google Play Store te targeten, hebben universele app-campagnes ervoor gezorgd dat we meer nieuwe gebruikers aantrekken en sneller kunnen uitbreiden naar nieuwe markten.”
– Richard Fenning, Digital Marketing Specialist bij RecargaPay

Lees onze gids met praktische tips voor meer informatie over hoe u uw universele app-campagnes optimaal benut.

Gepost door Maura Moss


Lees het originele artikel

Leave a Comment