Een webshop starten in 2023

E-commerce is nog steeds groeiende. Bakstenen winkels die tijdelijk gesloten zijn, gaan misschien nooit meer open.

Online winkelen was vroeger een gemak en een luxe, nu is het een noodzaak. De webshop eigenaren in de WebwinkelCommunity geven aan dat ook zij nog steeds groeien. 

E-commerce is daarom nog steeds booming business, zo ook volgens de cijfers van thuiswinkel.org.

Ik ben al meer dan 20 jaar professioneel actief in e-commerce. Ik heb sinds 2000 diverse webwinkels gehad, verschillende winstgevende webshops gelanceerd en kleine en grote webshops geholpen met bijvoorbeeld hun marketing. 

Veel mensen willen weten hoe ze een webshop kunnen starten. Als het je doel is om snel geld te verdienen, dan is een webshop de verkeerde business, het doel moet een schaalbare, winstgevende onderneming zijn die lang meegaat.

Hoe start je je eigen webshop?

Voor het opzetten van een webshop is meer nodig dan het kiezen van een merknaam, het schrijven van productomschrijvingen en het online verkopen van je producten. Zelfs de beste zakelijke ideeën kunnen mislukken als je je niet genoeg verkeer naar je webshop trekt.

De volgende 3 stappen zijn noodzakelijk om dit jaar je webwinkel te beginnen:

Stap 1: Start e-commerce niche-onderzoek
Stap 2: Creëer je online winkel
Stap 3: Klanten naar je webshop lokken

Stap 1: Start een webshop niche-onderzoek

Je moet een niche bedenken om een ​​winstgevende webshop te runnen. je kunt niet honderden verschillende producten verkopen. Geloof me, ik heb het geprobeerd!

Het kiezen van een niche is de belangrijkste stap bij het starten van je webshop. Begin dit proces door je met succesvolle bedrijven te identificeren die al in deze branche werken.

Zorg ervoor dat het gebied concurrerend is – een afwezigheid van concurrentie geeft meestal aan dat er ook geen markt voor is.

Kies echter geen overdreven drukke niche en sla alles over dat wordt gedomineerd door grote merken. Als je hier problemen mee hebt, ga dan dieper in op wat je wilt doen – hoe specifieker je bent, hoe minder concurrentie je waarschijnlijk zult tegenkomen.

Niche-down geeft je ook het voordeel dat je veel “schouder” -niches hebt, gerelateerd aan wat je doet, maar niet identiek. Je kunt hierdoor samenwerken met ondernemers in die niches om cross-promotie te doen, een affiliate te worden (of te verwerven) en je klantenbestand uit te breiden.

Het belangrijkste is toch wel dat je enige affiniteit met de branche moet hebben.

Bronnen over niche onderzoek

Stap 2: Creëer je online winkel

Er zijn letterlijk honderden platforms om een webwinkel te starten, sommige zijn gratis terwijl andere een maandelijks bedrag vragen. Maar wat is nu het beste webshop software pakket

Het kiezen van de juiste e-commerce software is niet eenvoudig. Je moet zaken als laadsnelheid, functies, compatibiliteit met verschillende betaling gateways, compatibiliteit met je bedrijfsstructuur, je vaardigheden als webontwikkelaar, SEO-vriendelijke functies en nog veel meer zorgvuldig afwegen. 

Ik ben beoordelingen en vergelijkingen aan het samenstellen om jouw te helpen het juiste pakket te kiezen. We hebben veel onderzoek gedaan en de beste opties om een webshop te starten staan ​​hieronder. (in alfabetische volgorde)

Het opzetten van een webshop is veel meer dan het toevoegen van producten en inhoud. Denk hierbij ook aan:

  • logistiek
  • betalingen
  • e-mailmarketing
  • adverteren
  • seo
  • content optimalisatie
  • linkbuilding

Dit is belangrijk om in te stellen VOORDAT je verkeer & klanten krijgt. E-mailmarketing is essentieel voor het genereren van (meer) conversies. Zorg ervoor dat je kortingsbonnen, bedank mails en upsells instelt, zodat je van bezoekers klanten kunt maken..

Natuurlijk dien je ook direct een psp (payment service provider) voor je webshop te regelen die alle online betalingen regelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Mollie. (aanmelden is super makkelijk!)

Voor het logistieke proces die je natuurlijk je bestellingen af te geven bij bijvoorbeeld Postnl, DPD of DHL. Dit is wel afhankelijk van het aantal order dat je hebt en hoe groot je pakketjes zijn. Binnen de webwinkelcommunity zitten voldoende bedrijven die je hierover kunnen informeren.

Je moet ook nadenken over je klantenservice, vaak een vergeten stukje van een webshop. Maar zeker niet minder belangrijk.

Bronnen voor webshops

Stap 3: klanten naar je webshop lokken

Als je je webshop live hebt staan is er geen garantie dat er direct klanten komen. Je zal moeten bouwen aan je webshop en ervoor zorgen dat deze bij het publiek bekend wordt.

De dagen met het volstoppen van zoekwoorden zijn allang voorbij, maar SEO is springlevend. Je dient rekening te houden met je bezoeker, wat is de user intent bij een zoekterm en welke pagina hoort daarbij, in het kort: USO (User Search Optimization)

Abonneer op marketing nieuwsbrieven, bekijk webinars, meld je aan bij de webwinkelcommunity of luister naar podcasts over digitale marketing om op de hoogte te blijven van alles wat met e-commerce te maken heeft.

Soorten marketing

Maak jij al gebruikt van sociale media, email marketing, pay-per-click-advertenties of een combinatie van strategieën? Hoe hou je bij welke campagnes verkeer naar je webshop genereren? 

Als marketing van je webshop overweldigend lijkt, wilt je dan hulp inhuren, of tips vragen?

Jouw taak is om producten te verkopen, niet om verkeer te genereren. Om producten te verkopen, moet je verder denken dan je eigen webshop en op zoek gaan naar andere mogelijkheden.

Wat en hoe je ook besluit te verkopen, de eerste stap is het maken van een e-maillijst. Plaats een opt-in freebie op je webshop, lanceer een sociale mediacampagne om abonnees te werven of organiseer een weggeef actie waarbij je het e-mailadres van je klanten verzameld.

Een weggeefactie is een marketingtactiek om snel verkeer en abonnees te krijgen. 

Giveaways hebben als bijkomend voordeel dat ze je merk aanwezigheid en product zichtbaarheid vergroten. Het opbouwen van een e-maillijst geeft je een groep warme leads om mee te werken, waardoor het verkoopproces eenvoudiger wordt.

Door consumenten kortingsbonnen en content via e-mail aan te bieden, helpt het om je merk in hun gedachten te houden, de verkoop te stimuleren en geloofwaardigheid op te bouwen. Houd je e-mails interessant – vraag vaak om input van je klanten, inclusief beoordelingen. Stuur ze ook naar je nieuwe blogposts. Het is belangrijk om nuttige inhoud te mixen en ze niet alleen maar te bestoken met verkoop aanbiedingen. Reageer snel op problemen met klantenservice. 

Analyseren van je webshop prestaties

Bekijk op je webshop hoe en waar het verkeer vandaan komt. Zijn productpagina’s goed ingericht? Verlies je potentiële klanten op dezelfde plek? Als er wel verkeer naar je webshop komt maar niets verkoopt, lost dit dan op. 

Analyseer je  verkooptrechter en door elke pagina zorgvuldig te optimaliseren en je productvermeldingen nauwkeurig te bekijken. Gebruik bijvoorbeeld Google Analytics om je te helpen bij deze taak. Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen bij het monitoren en optimaliseren van elke stap van het verkoopproces. Maak er gebruik van.

Kijk naar partner- en affiliate marketing om je merk aanwezigheid te vergroten door affiliate aan te bieden en samen te werken met bloggers.

Je kunt bloggers in jouw niche ook een gratis product aanbieden in ruil voor recensies. Voeg bij elk product een kaartje toe waarop om een ​​eerlijke beoordeling wordt gevraagd en waarop contactgegevens voor je bedrijf staan.

Bronnen voor webshop marketing

Klaar om je webshop te starten?

Waar wacht je op? Met zoveel succesvolle webshops is het tijd om groots te denken en je eigen bedrijf te beginnen. Je kunt alles online verkopen!

Heeft dit artikel je vragen beantwoord over het starten van een webshop? Zo ja, deel het dan met andere. Ik help al jaren ondernemers zoals jij. 

Het succesvol runnen van een webshop hoeft niet moeilijk of prijzig te zijn.

Als je het lef en de tijd hebt, zou je voor een paar honderd euro per maand een winstgevende online winkel kunnen lanceren.

Jouw succes is belangrijk voor mij. Als je de tijd neemt om de bovenstaande bronnen door te lezen, bespaar je honderden uren werk en weet je waar je meer kans maakt om waar voor je geld te krijgen in e-commerce. 

Ik hoop echt dat je genoten hebt van de inzichten die ik heb gedeeld.

Als ik iets heb gemist dat je graag zou willen zien, laat het me dan weten in het  gratis forum van de webwinkelcommunity. 

Veel succes met het opstarten van je webshop!

Lees het originele artikel op WebwinkelCommunity.nl