Groei met een affiliate programma

De digitale vorm van mond-tot-mond reclame, ook wel affiliate marketing genoemd is al jaren steeds populairder bij bedrijven. Je ziet tegenwoordig dan ook regelmatig dat merken een eigen affiliate programma opzetten en hiermee dus onafhankelijk zijn van de wel bekende affiliate netwerken.

In dit artikel wordt in meer detail uitgelegd wat affiliate marketing is en hoe het werkt.
⦁ Wat is affiliate marketing
⦁ De potentie van affiliate marketing
⦁ Voor wie is affiliate marketing interessant
⦁ Promoot je affiliate programma
⦁ Manage je affiliates met Sir Filiate

Wat is Affiliate Marketing

Je zal de term affiliate marketing ongetwijfeld weleens voorbij hebben horen komen, maar wat is het nou precies en hoe werkt het? Bij Affiliate Marketing maak je in de basis gebruik van een 3de partij die promotie doet voor jouw product of service. Deze 3de (Bedrijf of persoon) partij wordt vervolgens beloond voor elke nieuwe klant die is aangeleverd, dit wordt gedaan door middel van commissie over het orderbedrag. Op deze manier kan je dus buiten je eigen “salesteam” een affiliate netwerk opbouwen van personen en bedrijven die promotie doen voor jouw bedrijf.

Het resultaat? Groei in omzet en naamsbekendheid.

Hoe werkt dit dan precies? Elke affiliate die zich aanmeldt bij het affiliate programma van een bedrijf ontvangt een “referral url” die ze gebruiken voor de promotie. De referral url bevat de algemene website url met een unieke code als toevoeging, deze code is gekoppeld aan de affiliate en wordt hierdoor herkent bij een verkoop. de url ziet er ongeveer zo uit:

https://www.sirfiliate.com/?ref=01FNY7VFQ85S61AAAGB746E7E2

De unieke code kan eventueel ook vervangen worden door een “Alias”, dit is een vrij in te vullen waarde. Dit kan je optioneel doen als je de referral url er iets netter uit wilt laten zien. Gebruikt de affiliate de algemene website zonder toevoeging van de code. Dan wordt deze niet herkent en wordt de commissie niet aan de affiliate toegekend. Dit wordt gezien als een organische verkoop.

De potentie van affiliate marketing

Dat affiliate marketing werkt is door veel bedrijven al wel bewezen, maar wat is nu de kracht van dit marketing model en hoe groot is de potentie? Affiliate marketing is in de basis heel krachtig omdat het een van de weinige Pay Per Sale (PPS) modellen is. Dit betekend dat je pas kosten maakt op het moment dat er een verkoop is gerealiseerd door een affiliate, geen investeringen vooraf dus. Heb je een affiliate die geen omzet realiseert? Dan ben je ook geen commissie verschuldigd.

Door deze manier van kosten en inkomsten is een affiliate programma enorm schaalbaar. Of je nu 10 of 100 affiliates hebt maakt in de basis niks uit. Uiteraard komen er bij het groeien van je affiliate programma wel andere zaken waar aandacht aan besteed moet worden.

Om de potentie te benadrukken hier nog wat markt feiten:
⦁ Een affiliate programma genereert gemiddeld 15% tot 30% van de totale omzet
⦁ 16% van alle online verkopen wereldwijd wordt gegenereerd met affiliate marketing
⦁ Affiliate Marketing is het meest succesvolle kanaal voor 20% van de merkenmarketeers
⦁ 56% van de affiliate programma’s verhoogde de omzet tijdens de Covid-19 lockdown

Voor wie is Affiliate Marketing interessant

Dit marketing model kan in principe voor elk bedrijf met een webshop (Verkoop vindt online plaats) gebruikt worden omdat dit getrackt kan worden. Wel is het belangrijk om na te gaan of je business model interessant is voor affiliates. Verkoop je bijvoorbeeld enkel producten van €10 of minder? Dan is de commissie die je bereid bent te geven waarschijnlijk ook een klein deel hiervan. Dit kan ervoor zorgen dat affiliates niet direct staan te springen om een samenwerking, het is namelijk voor sommige affiliates ook een verdienmodel waar ze maandelijks een inkomen mee genereren.

Geen webshop maar wel geïnteresseerd om een affiliate programma te starten? Dat kan zeker. Voor veel bedrijven is het invullen van een contactformulier of offerteaanvraag ook van grote waarde. Het is mogelijk om op deze acties ook een commissie te geven, om dit te bereiken wordt een “Tracking Code” aan de website toegevoegd. Op deze manier beloon je affiliates voor elke aanvraag die wordt gedaan, wat uiteindelijk ook weer resulteert in nieuwe klanten.

Promoot je affiliate programma

Het opzetten van een affiliate programma is de eerste stap, de volgende stap is om kenbaar te maken aan je netwerk dat je dit model hebt. Je wilt uiteraard dat affiliates zich bij jouw gaan aanmelden om promotie te doen.

Er zijn verschillende opties om meer zichtbaarheid voor je affiliate programma te krijgen:
⦁ Email: Stuur een email naar je huidige contactenlijst waarin je uitlegt wat het affiliate programma is, welke commissie je geeft, en waar ze zich aan kunnen melden.
⦁ Social Media: Maak kenbaar via Social Media dat je een affiliate programma hebt, je kan hier eventueel zelfs een advertentie voor draaien.
⦁ Landingspagina: Maak een nieuwe pagina aan voor je website “Affiliate Programma” waarin je uitlegt wat het affiliate programma is, welke commissie je geeft en waar ze zich aan kunnen melden. Op deze manier ziet iedereen die je website bezoekt dat er mogelijkheden zijn om jouw bedrijf te promoten.

Manage je affiliates met Sir Filiate

Op het moment dat je gaat starten met een affiliate programma komen er een aantal administratieve werkzaamheden naar voren. Met welke affiliates werk je samen? hoe beheer je de behaalde resultaten? wanneer moet je uitbetalen? En zo nog een aantal. Sir Filiate is de software tool om je affiliate programma in 1 dashboard te beheren. Het platform neemt de administratieve taken van je over te nemen zodat jij tijd hebt om je te focussen op de belangrijke zaken. Enkele features van het platform zijn:

⦁ Beheer en voeg automatische affiliates toe
⦁ Track en manage de prestaties van je affiliates
⦁ Automatische uitbetalingen uitvoeren
⦁ Automatische facturen gegenereerd en verstuurd

Lees het originele artikel op WebwinkelCommunity.nl