Webshop of verkopen via Bol.com: Wat is beter?

Als je een product of dienst wilt verkopen, zijn er verschillende opties om te overwegen. Een van de meest populaire manieren om online te verkopen is het starten van een webshop of het verkopen via Bol.com. Maar welke optie is beter? In dit artikel zal ik de e voor- en nadelen van beide opties bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij jouw bedrijf.

Starten van een webshop

Een webshop is een online winkel waar je jouw producten of diensten kunt verkopen. Het opzetten van een webshop biedt verschillende voordelen, zoals:

 1. Volledige controle over je bedrijf: Je hebt volledige controle over het uiterlijk en de functionaliteit van je webshop. Je kunt de winkel zo ontwerpen en inrichten zoals jij dat wilt, en je kunt de functionaliteit aanpassen aan de behoeften van je klanten.
 2. Minder concurrentie: Als je een niche product verkoopt, kan het starten van een webshop een geweldige manier zijn om je te onderscheiden van concurrenten en je merk op te bouwen.
 3. Hogere winstmarge: Omdat je geen commissie hoeft te betalen aan een externe partij, kun je een hogere winstmarge behalen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het starten van een webshop, zoals:

 1. Hoge opstartkosten: Het opzetten van een webshop kan duur zijn. Je moet bijvoorbeeld betalen voor webdesign, hosting, betalingsverwerking en marketing.
 2. Meer werk: Als je een webshop start, moet je alles zelf doen. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor het verwerken van bestellingen, het verzenden van producten, het bijhouden van de voorraad en meer.

Verkopen via Bol.com

Bol.com is een Nederlands online winkelplatform waar je als verkoper je producten kunt aanbieden. Het verkopen via Bol.com biedt ook verschillende voordelen, zoals:

 1. Groot klantenbestand: Bol.com heeft een enorm klantenbestand, wat betekent dat je potentieel meer verkopen kunt genereren dan met een eigen webshop.
 2. Lagere opstartkosten: Het opzetten van een verkoopaccount op Bol.com is gratis. Je hoeft geen geld te besteden aan webdesign, hosting of betalingsverwerking.
 3. Eenvoudigere processen: Bol.com neemt veel van het werk uit handen door het verzenden van producten, een gedeeelte van de klantenservice en retouren te beheren.

Er zijn ook nadelen aan het verkopen via Bol.com, zoals:

 1. Minder controle: Je hebt minder controle over de uitstraling van je merk en de functionaliteit van je winkel. Je kunt bijvoorbeeld niet de volledige look en feel van de pagina aanpassen.
 2. Hogere commissiekosten: Bol.com rekent een commissie per verkoop, wat betekent dat je een lagere winstmarge hebt dan bij het verkopen via een eigen webshop.

Conclusie

Of je nu een webshop wilt starten of wilt verkopen via Bol.com, beide opties hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om te bepalen wat het beste past bij jouw bedrijf en doelen. Overweeg bij het maken van een beslissing de volgende factoren:

 1. Budget: Als je een beperkt budget hebt, kan verkopen via Bol.com een goede optie zijn vanwege de lagere opstartkosten. Als je echter meer geld kunt investeren, kan een webshop meer voordelen bieden op de lange termijn.
 2. Concurrentie: Als je in een zeer competitieve markt zit, kan het starten van een webshop een manier zijn om je te onderscheiden van concurrenten. Als je echter een nicheproduct verkoopt, kan het verkopen via Bol.com een gemakkelijkere manier zijn om je doelgroep te bereiken.
 3. Controle: Als je volledige controle wilt hebben over de uitstraling en functionaliteit van je winkel, dan is een webshop de beste optie. Als je echter bereid bent om bepaalde aspecten van je bedrijf uit handen te geven, kan het verkopen via Bol.com een goede optie zijn.

Kortom, er is geen goede of foute keuze bij het starten van een webshop of verkopen via Bol.com. Het hangt allemaal af van de behoeften en doelen van jouw bedrijf. Wees realistisch over je budget en tijd, overweeg je concurrentie en beslis welke optie het beste past bij jouw bedrijf en doelen. Weet je het nog niet zeker? Neem dan deel in onze community en praat mee met andere webwinkeliers.

Lees het originele artikel op WebwinkelCommunity.nl