Najaarsupdates van Google

Google blijft zijn zoekalgoritme verfijnen met recente updates in augustus, september en oktober. Terwijl core-updates zich richten op brede aanpassingen aan hoe Google inhoud beoordeelt, zonder specifieke sites of pagina’s te bestraffen, richten updates voor “helpful content’” inhoud zich op het niet tonen van lage kwaliteit, niet-helpende inhoud (SEO content). Belangrijk onderdeel is de E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) beoordeling.

Recente Google Algoritme-updates

 • Augustus core-update (22 augustus tot 7 september)
 • September Helpful Content update (14-28 september)
 • Oktober spam update (4 oktober – wordt nog steeds uitgerold)
 • Core-update van oktober (5 oktober – wordt nog uitgerold)

Wat zijn Core-updates ook alweer?

Google die aan de knoppen draait van hun zoekmachine. Ze proberen gewoon hun spel te verbeteren, zodat als jij iets opzoekt, je de beste antwoorden bovenaan krijgt. Na zo’n update kan jouw site wat hoger of lager eindigen in de zoekresultaten. Het is niet persoonlijk en zeker geen straf. Ze proberen gewoon de meest waardevolle content beter te laten zien. Als je zakt, moet je aan de slag met je content en de volgende update afwachten.

Algemene kenmerken van core-updates.

 1. Frequente aanpassingen: Google verandert een paar keer per jaar hun zoekalgoritme, dit kondigen ze altijd aan.
 2. Geen straf: Dalen in ranking? Het is geen penalty, maar een herwaardering van content.
 3. Veranderende rankings: Net als een filmlijst die over de jaren verandert, schuiven sites op in de zoekresultaten.
 4. Focus op kwaliteit: Google wil de beste en meest relevante content bovenaan hebben staan.
 5. Geen direct herstel: Ben je gedaald na een update? Het kan even duren voordat je weer stijgt.
 6. Continu in beweging: Google doet constant kleine updates, maar de grote veranderingen zijn de core-updates.

Google vergelijkt het graag met een filmlijst: Stel je voor dat je in 2021 een top 100 films maakt. In 2024 verandert die lijst, met nieuwe films en sommige die hoger of lager komen. Films die zakken zijn niet slecht, er zijn gewoon betere films die hun plek innemen.

Ik ben het daar niet helemaal mee eens, want de criteria van een goede film veranderen ondertussen ook door de jury in hun vergelijking. Niet dat dat niet goed is, dit soort dingen hoort ook met de tijd mee te gaan, maar de vlieger zoals ze hem hier laten zien gaat niet zo op in mijn ogen.

Het belang van E-E-A-T in core-updates.

In Google My Business stellen ze overigens ook heel veel vragen die je verder helpen. Zorg dat dit ook altijd klopt.

Google heeft een prachtige pagina over core-updates.

Daarop staat een lijst met vragen over originaliteit, expertise en waarde. Veel van deze vragen gaan over E-E-A-T, zoals: Is de info betrouwbaar? Is de content geschreven door een kenner? Zitten er fouten in?

Dit was de eerste keer dat Google E-A-T noemde in een blog. Die extra E, voor ervaring, is pas recent (begin 2023) toegevoegd. E-E-A-T wordt bij elke core-update opnieuw bekeken. Wat Google onder E-E-A-T verstaat, verandert ook bij elke update. Met de huidige update van oktober lijkt ervaring zwaarder meegewogen.

Een paar jaar geleden, ergens 2017, zagen we verschil als we sites hielpen hun E-A-T te verbeteren. Ik heb met een aantal sites gespard, andere sites hebben ook experts ingehuurd, betere bio’s toegevoegd, meer verwijzingen gebruikt en echt hun expertise getoond. En dat werd beloond, maar vaak pas bij de volgende core-update.

Ik denk dat met de update van oktober sites met aantoonbare ervaring hoger zijn gaan scoren.

Kortom, core-updates helpen Google om beter te bepalen welke content nuttig en relevant is. E-E-A-T is daarbij essentieel. Als je ranking daalt na een core-update, heeft Google besloten dat andere content nuttiger is dan die van jou, en dat is goed voor iedereen in de long run. Alleen even door de zure appel bijten en aan de slag.

Updates voor helpful content

Kenmerken van niet-helpende inhoud van lage kwaliteit.

Is het onduidelijk wie de afzender is, kun je niet makkelijk de “Wie, Hoe en Waarom” vragen beantwoorden over een pagina, of lijkt de content maar eindeloos door te dralen met allerlei onzinnige feitjes? Gaat het wel over het onderwerp maar juist niet over de zoekintentie. Allemaal voorbeelden van ‘SEO content’.

SEO Content is content die je eigenlijk niet je klanten wilt laten lezen maar hebt laten schrijven/genereren voor zoekmachines. We wisten al dat het fout was, maar we kwamen er nog zo makkelijk mee weg zeg maar. Ik adviseer mijn klanten al langer om wat meer moeite te doen, maar eerlijk is eerlijk de business case is niet altijd in mijn voordeel op de korte termijn. Helemaal niet als je soms ziet hoelang die korte termijn kan duren.

Wat denk ik belangrijk is om te beseffen is dat het niet alleen gaat om één pagina zoals bij andere updates, maar nu juist website-breed is. Als je als publisher een handige advertentie subdomein hebt, of een forum dat je niet goed modereert (of dat het onduidelijk is hoe je dat modereert) dan kun je daar, volledig geautomatiseerd door Google, behoorlijk last van krijgen.

Google update regelmatig dus je krijgt ‘vanzelf’ ook weer goede posities als je aanpassingen zin hebben, dat kan alleen langer duren dan dat we er geduld voor hebben…

Hoe Google nuttige inhoud identificeert en beoordeelt.

Dat is toch een beetje het geheim van de smid. Nou hebben we als SEO’s best een aardig idee. Ik had hier al wat september aanpassingen over helpful content opgesomd en Google’s eigen pagina over helpful content helpt ons ook op weg.

Ondertussen aan het kijken (ik heb dus geen klanten die getroffen zijn met deze update, dus ik zoek naar sites die dat wel zijn) hoe ik een mooie opsomming kan maken in een volledig artikel of met een video ofzo. Tot die tijd moet je het even doen met deze open deuren:

 • Is de informatie in de content duidelijk en betrouwbaar, met bijvoorbeeld heldere bronvermelding en bewijs van expertise?
 • Als iemand je site zou onderzoeken, zouden ze dan denken dat het een betrouwbare bron is, erkend als autoriteit op het gebied?
 • Wordt de content geschreven of nagekeken door iemand die duidelijk verstand heeft van het onderwerp?
 • Zitten er feitelijke fouten in de content die makkelijk te controleren zijn?Heb je een publiek voor je bedrijf of site die de informatie nuttig zou vinden als ze rechtstreeks bij je terechtkomen?
 • Laat je content duidelijk zien dat je er echt verstand van of ervaring mee hebt (een product, dienst of locatie dus)?

Verschillen tussen Core-updates en Helpful Content Updates

Het ‘helpful content system’ focust specifiek op het belonen van nuttige content en het verminderen van ‘niet-nuttige’ content. Een ‘core-update’ is een brede aanpassing aan hoe Google alle content beoordeelt, ongeacht of het als ‘nuttig’ wordt gezien.

Wat te doen als je wordt getroffen door een update?

Algemene adviezen voor website-eigenaren.

Sites die hun rankings zien dalen moeten met hun content aan de slag. Verbeteren of verwijderen (aangezien dit ook een site-wide issue kan zijn). “Focus op de gebruiker en de rest komt vanzelf”, zeg maar.

Ik denk dat het voor content managers en website-eigenaren onvermijdelijk is om te leren en begrijpen hoe deze updates werken, als ze in de toekomst SEO nog als kanaal willen behouden. Daarom even in een notendop:

 • Kijk eens goed naar wie er bovenaan staat bij Google voor jouw zoekopdrachten. Waarom is hun content nuttiger dan die van jou? Hebben ze échte ervaring? Geven ze in de echte wereld advies over dit onderwerp? Dan wordt het een flinke klus om daarmee te concurreren. Hebben ze echte input van mensen (reacties, forums en dergelijke)? Kun jij nóg meer waarde bieden? Gebruik die criteria voor nuttige content als leidraad.
 • Verplaats jezelf eens in de schoenen van de zoeker. Lastig, maar waardevol. Wat willen ze écht weten? Hoe komt het dat Google die andere content boven die van jou plaatst?
 • Ruim content op of verbeter die grondig als het niet de beste in zijn soort is. Overweeg de volgende punten voor nuttige content:
  • Biedt het originele informatie of inzichten?
  • Gaat het verder dan het voor de hand liggende?
  • Als je andere bronnen gebruikt, kopieer of herschrijf je dan gewoon, of voeg je écht iets toe?
  • Hoe waardevol is jouw content vergeleken met andere zoekresultaten?
 • Sites die door de nuttige content systemen zijn geraakt, kunnen herstellen. Maar geduld, je moet een paar maanden wachten en misschien wordt de ‘niet-nuttige’ stempel verwijderd. En dat hoeft niet per se samen te vallen met een update voor nuttige content.
 • Bij een core-update? Wacht tot de volgende update om te zien of je herstelt.
 • Het gaat om je content en hoe deze gebruikers helpt. UX is belangrijk, maar de kernvraag blijft: is jouw content echt het beste antwoord voor de zoeker? Wat een SEO’er nuttig vindt, ziet de gebruiker vaak anders. Technische aanpassingen kunnen helpen, maar verwacht geen wonderen als je bent geraakt door een core of nuttige content update.

Verschillende aanpak voor Core en Helpful Content Updates.

Bij een core-update zul je sowieso moeten wachten tot de volgende om te zien wat er dan gebeurt, regelmatig kom je weer terug met een volgende update. Met een helpful content update moet je echt eens goed met een fijnkam over je content gaan, om te zien of die content door je gebruikers wel zo nuttig wordt ervaren als dat je het zelf vindt.

TL;DR

Nog steeds best lang, maar wel stuk korter dan hierboven.

 • Google heeft onlangs verschillende grote algoritme-updates uitgerold.
 • Core-updates zijn brede aanpassingen aan de zoekalgoritmen van Google, geen penalty’s. Ze:
  • Verbeteren hoe Google inhoud in het algemeen beoordeelt
  • Hebben als doel om nuttige, betrouwbare zoekresultaten te leveren
  • Zijn niet gericht op specifieke sites of pagina’s
  • Sommige pagina’s komen hoger te staan en andere lager
 • Google evolueert zoekresultaten om meer verdienstelijke, nuttige inhoud weer te geven.
 • Bij core-updates wordt E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) waarschijnlijk opnieuw beoordeeld.
 • Sites die in een core-update hun positie verliezen, worden als minder relevant beschouwd dan sites die een hogere positie krijgen.
 • Updates voor ‘helpful content’ zijn gericht op niet-helpende inhoud van lage kwaliteit. Sites die beïnvloed worden hebben:
  • Inhoud die voornamelijk is gemaakt om zoekverkeer aan te trekken
  • Inhoud die anderen samenvat zonder waarde toe te voegen
  • Pagina’s met weinig expertise die proberen te scoren voor informatieve zoekopdrachten
 • Helpful content en core-updates hebben beide te maken met Google’s missie om behulpzame resultaten te bieden. Maar ze werken verschillend:
  • helpful content richt zich op pagina’s van lage kwaliteit
  • Core-updates herbeoordelen alles
 • Als je wordt getroffen door een update:
  • Verbeter de kwaliteit en bruikbaarheid van inhoud en richt je op het helpen van gebruikers
  • Verwijder of verbeter inhoud van lage kwaliteit die niet helpt
  • Voor core-updates: wacht op de volgende en verbeter inhoud
  • Voor nuttige inhoud kan classificatie na maanden automatische worden verwijderd

Was dit artikel behulpzaam?

.thumb-up-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-up-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-up-cls-3{fill:#676767;}

.thumb-down-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-down-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-down-cls-3{fill:#676767;}


Bedankt voor je feedback!

Dit artikel: Najaarsupdates van Google verscheen het eerst op chapter42.com.

Lees het originele artikel op Chapter42.nl