With a heavy heart

Ik hou niet van schrijven over andermans ellende. En ellende is er voor alle medewerkers van Perry- en Aktiesport. Vlak voor de kerst zo’n onzekerheid is geen pretje. Daarnaast is de blik van buiten niet altijd fijn voor iedereen die eraan gewerkt heeft en z’n stinkende best heeft gedaan, maar ook wel weet wat er mis is gegaan. Toch kunnen we er wat van leren denk ik.

Maar ik wil er eigenlijk wat over zeggen omdat ik de keuzes van het MT niet snap. Niet dat dat niet veel vaker voorkomt, maar dat is iets voor een andere dag.

Rebranding

In de strategie was besloten dat de merken samen moesten gaan onder de succesvolle Spaanse Sprintersports vlag. In mijn hoofd is het algemeen bekend dat het opbouwen van een nieuw merk nogal een prijzige aangelegenheid is. Dit wordt online redelijk veel beaamt.

In the end, we find most organizations underestimate the investment required to communicate or advertise their new brand post-launch to educate key stakeholders on the what and why of their name change and to deliver it with the necessary frequency to make it stick. It is important that you spend the first six months after your rebrand continually reminding customers and sales prospects of your new brand name and why. [source]

Jim Heiniger, rebrandingexperts.com

Het kost gewoon echt klauwen vol geld. Ik snap wel waarom de CMO graag aan de merken wilde sleutelen. Want zo lekker gingen die niet na het woelige water waar ze al uitkwamen. Dat kun je dan ook wel zien in de Google Trends.

Google Trends 2023

Het gebrek aan aandacht (mensen, mediabudget) voor bestaande website en winkels zal hier ook aan bijgedragen hebben, maar het zag het er al een tijdje niet zo rooskleurig uit.

Google Trends 2004-nu : Geeft ook duidelijke neergang in zoekvraag aan.

Replatforming

Wat een nieuw merk vaak ook betekent, is een nieuwe website, misschien wel op een nieuw platform. Dat kost ook weer een hoop geld. Maar in oktober dit jaar is het dan uiteindelijk gelukt, en gaat de hele boel live. Maar laat de champagne nog maar even in de koelkast.

OVerzicht van de migratie van perrysport en aktiesport.nl

Want zo lekker pakt het allemaal niet uit. Niet alles is te voorkomen en genomen beslissingen draai je, zeker met een krap budget, niet zo maar terug. Daarom poker ik ook nooit. Je moet wel kunnen opgeven als het uitzichtloos is…

Daarnaast hebben de core-updates in de lanceringperiode waarschijnlijk ook niet geholpen. Aktiesport en Perrysport blinkten in mijn ogen niet uit in unieke, behulpzame content. Het zou de eerste keer zijn dat alle content bij een lancering klaar en beter was dan wat er in het verleden was.

Wat hadden ze hier aan kunnen doen?

Als ik deze migratie had moeten begeleiden, dan was mijn advies als volgt geweest:

  • Warm het domein op: Het nieuwe domein moest een beetje ‘warm’ zijn voor de content die erop zou gaan komen. Doe bijvoorbeeld een ‘softlaunch’ van de site.
  • Migreer per site: Ik had niet beide domeinen tegelijk gemigreerd. Want je hebt nu waarschijnlijk twee posities in de top 10 en die geef je direct op voor hopelijk één betere positie. Als je dan wat migraties van de laatste twee jaar bekijkt zie je best snel dat dit niet zo vanzelfsprekend is.
  • Migreer per categorie: Daarna zou ik zelfs per site niet alles tegelijk hebben gemigreerd. Dat was hier misschien ook wel het geval, aangezien de migratie vrij lang heeft geduurd. Maar begin met de minst lopende categorieën. Ik geloof dat Linda al ergens heeft uitgelegd hoe ze dat bij Coolblue hebben gedaan, maar er zijn ook genoeg andere voorbeelden te vinden.
  • Lanceer met een Big Bang: Als je dan technisch je spullen op orde hebt lanceer je het geheel met een “big bang”. Wanneer doe je dat dan? ik verwacht dat het plan was om nog maximaal gebruik te maken van het “shoppingseason”, maar het vervelende is dat de kosten dan het hoogst zijn voor alle media die je wilt inkopen. En laten we eerlijk zijn, een “big bang” heeft natuurlijk een “push” nodig van gekochte media. Google krijgt dan zoveel signalen dat het eerder bereid is om ze zo snel mogelijk te verwerken.
  • Blijf van de site-migratie in GSC af: Geen idee of ze dit gebruikt hebben maar ik ben er geen fan van. Ik weet wat het doet, en dat er ook wel mensen zijn die dat wel graag gebruiken, maar als SEO hou ik liever zo lang mogelijk zelf de controle en opties.

Vergeet niet. Dit is makkelijk praten van de buitenkant. Daar is niemand direct mee geholpen. Ik ben bang dat er ergens een SEO zit die dit allemaal wel weet en heeft voorgesteld, maar vakkundig is genegeerd. Dat is ons allemaal wel eens overkomen. Indirect leren we er allemaal van en uiteindelijk is dat wat zorgt voor optimalisatie. Altijd blijven leren, continue optimalisatie. Kaizen of gewoon elke dag een beetje beter.

Waar we ook van kunnen leren is Aleyda’s presentatie op BarbadosSEO over ‘counterintuitive SEO‘ waar voor veel mensen nog best wat leerzame punten in kunnen zitten.

Tekstueel AI-vrij vandaag, de afbeelding komt van Dall-E. Mocht je een vraag hebben of een toevoeging willen doen, de opmerkingen hieronder zijn open!

Was dit artikel behulpzaam?

.thumb-up-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-up-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-up-cls-3{fill:#676767;}

.thumb-down-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-down-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-down-cls-3{fill:#676767;}


Bedankt voor je feedback!

Dit artikel: With a heavy heart verscheen het eerst op chapter42.com.

Lees het originele artikel op Chapter42.nl