Hoe blijf je als SEO succesvol in veranderende tijden?

Ik sprak een paar weken geleden, dezelfde dag als met Chantal met collega-SEO Eduard over de laatste ontwikkelingen bij Google. De SEO-wereld staat niet stil. En zo’n video een paar weken laten liggen omdat je iets met het format wilt doen geeft ook wel aan hoe vergankelijk alles in SEO is.

TL;DR

Optimalisatie is geen kwestie is van een paar technische trucjes meer. Om relevant te blijven, moet je meebewegen met de updates van Google. We signaleren een verschuiving richting diepgaander begrip van gebruikersintenties. Ook merken ze dat Google de lat voor contentkwaliteit steeds hoger legt. Middelmatige teksten worden stelselmatig minder gecrawld of getoond.

Anyway, de video:

Casual Catch-up met Eduard Blacquière

Wat we bespraken

We zien beiden het aantal core updates in rap tempo toenemen. Voor getroffen websites erg vervelend, maar het biedt ons wel de kans om ervan te leren. Ik merk bij mijn klanten tot nu toe weinig impact. Eduard constateert behoorlijk wat schommelingen in rankings. Het is soms lastig te doorgronden wat de precieze oorzaak is van deze schommelingen.

Opvallend genoeg zien we bij de laatste updates veel ‘omgekeerde badkuip-effecten’. Na een dip komen sommige websites weer terug op hun oude positie. Een indicatie dat Google soms de plank misslaat, maar dit later weer herstelt.

De oorzaak van een dip in rankings zien we doorgaans in een van deze drie categorieën:

  • Herwaardering van de totale kwaliteit
  • Intent shift: andere inhoud sluit beter aan op de zoekvraag
  • Relevantie: andere pagina’s worden relevanter geacht

Uiteraard vraagt elk van deze oorzaken om een andere aanpak. Bij een algemene kwaliteitsupdate is verbetering van content key. Dat vergt veel tijd en geduld. Bij een intent shift volstaat het soms om andere, beter passende pagina’s te maken.

SEO is niet het tevreden houden van een algoritme. Het gaat erom je als merk écht te verbinden met je doelgroep. Bedrijven die vanuit die filosofie opereren, behouden of verkrijgen op termijn een toppositie in de zoekresultaten.

Google legt de lat steeds hoger legt als het gaat om kwaliteit. Middelmatige content zal in de toekomst nauwelijks renderen. Ook puur voor Google geoptimaliseerde teksten hebben weinig bestaansrecht meer. Ze moeten daadwerkelijk waarde bieden voor bezoekers.

De tijd dat je met quick wins en shortcuts je rankings (op topkeywords) hoog kreeg, ligt wel bijna achter ons. Wie succesvol wil zijn in SEO, zal moeten meebewegen met de visie van Google.

Google wordt echt steeds beter in het doorgronden wat mensen willen vinden. Gebruikersdata en klikgedrag spelen daarin een cruciale rol. We constateren al tijden een sterke link met merkwaarde en vertrouwen – die wegen steeds zwaarder in de rankings.

Al met al is het een buitengewoon spannende tijd voor SEO. De snelle veranderingen dagen uit tot experimenteren en bijleren. Wel voorzien we dat de complexiteit verder toeneemt. SEO is niet voor iedereen nog bij te benen. Het op de voet volgen van experts wordt alleen maar belangrijker. SEO vraagt meer en meer om een eigen visie, aanpassingsvermogen en vooral een user-centric mindset. En dat is een goede ontwikkeling.

Actiepunten uit de video:

  • Blijvend focussen op kwaliteit boven kwantiteit
  • Merkwaarde en vertrouwen centraal stellen
  • Overbodige content verwijderen
  • Bijhouden wat andere sites doen
  • Meedenken met Google: de gebruiker op 1
  • Doorgaan met experimenteren en bijleren

Colofon-achtig iets

Het transcript heb ik naar Claude.ia geupload en gevraagd om hier een samenvatting van te maken. Ik had dus meer werk bij het editten van de video dan het maken van het bijbehorende artikel. Ik ben ook nog niet enorm tevreden met de output, maar i.v.m. de Kerst moeten jullie het er maar even mee doen.

Ik hoor graag of jullie dit artikel zo de moeite waard vinden. Dit kan natuurlijk in de opmerkingen hierbeneden. En als je het een leuk stukje content vond, dan mag je ook op het duimpje klikken. Als een volleerd YouTuber.

Was dit artikel behulpzaam?

.thumb-up-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-up-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-up-cls-3{fill:#676767;}

.thumb-down-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-down-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-down-cls-3{fill:#676767;}


Bedankt voor je feedback!

Dit artikel: Hoe blijf je als SEO succesvol in veranderende tijden? verscheen het eerst op chapter42.com.

Lees het originele artikel op Chapter42.nl