Over de spam update maart 2024

De spam-update van maart 2024 is nu afgerond. Als Google je site heeft geraakt, heb je eigenlijk geluk bij een ongeluk. Nu weet je precies waaraan je moet werken. Het lijkt misschien hard, maar het is een duidelijk signaal van Google. Je bent niet de dupe van vage Core-updates. Google signaleert dat je site, vergeleken met de hoeveelheid organisch verkeer, te weinig brand-searches ontvangt.

Oké, hoe weet ik dat de update klaar is? Dat kunnen we zien op het Dashboard dat Google ons gegeven heeft.

Overzicht Google Dashboard

.is-style-middleshadow {box-shadow: 0 5px 23px rgb(188 207 219 / 35%);border-top: 1px solid #f8f8f8;}

Daaruit blijkt ook dat de Core-update nog bezig is. We weten dus dat als je in deze periode getroffen bent door een update welke dit is.

Detail Google Dashboard

.is-style-middleshadow {box-shadow: 0 5px 23px rgb(188 207 219 / 35%);border-top: 1px solid #f8f8f8;}

Dit is positief, omdat de update duidelijke kenmerken vertoont. Geen fijne kenmerken, zeker niet als je geraakt bent, zijn de signalen helder. Op Reddit klagen de “SEO’s” steen en been. Het zegt genoeg dat vooral mensen uit “het wereldje” klagen…

De uitdaging voor SEO-afhankelijke websites

Grafieken die je niet wilt zien…

Het is een pijnlijke realiteit dat veel ogenschijnlijk goede websites in feite grotendeels afhankelijk zijn van organische SEO. Dit is een bijzonder lastige situatie voor webmasters die deze sites runnen, zoals “SEO-consultants” en tekstschrijvers.

Het probleem met organische SEO

Wat eigenaren vaak niet (willen) begrijpen, is dat Google geen waardeoordeel probeert te geven over hun site (ik soms wel trouwens). Het gaat erom wat Google wel en niet wil laten zien. Sites die puur zijn gemaakt voor Google of voor organische SEO, voegen geen waarde toe. In feite kunnen ze zelfs waarde wegnemen van partijen die proberen te verkopen en zo de adverteerders van Google in de weg zitten.

Het probleem van te veel reviews

Een ander probleem dat ik zie met veel van deze sites, is dat ze van alles en nog wat reviewen, maar nooit eens een stukje plaatsen zonder review. Het is altijd een review met een affiliate link. Dit is niet wat mensen willen volgen, fan van worden, maar dit is goed voor een antwoord op een vraag waarbij de afzender niet belangrijk is. Okay misschien op DC Rainmaker na dan.

Mijn bevindingen:

1. Doel en inhoud van je website

Wat is het doel van je site? Ja, iedereen zegt over zijn eigen website dat deze website heel behulpzaam is, maar dan kijk ik door de artikelen en zie ik bij elk artikel de zoekterm, de affiliate links en 3500 woorden voor een review die ook echt wel ‘beter’ had gekund in minder woorden. Dus eigenlijk schreef je de site voor mensen die in Google zochten naar een review. En daar heeft Google geen zin meer in. Want gebruikers willen dit ook niet.

“It’s not so much to do with Reddit being better. I just didn’t like reading through a 5000 word article that brought my phone to a crawl with all the ads when I just needed a 1 word answer or a sentence at most.”

Wat is nou echt het doel van jouw website?

2. Branding versus Google-verkeer

Als je site enkel bestaat dankzij Google-verkeer, moet je je strategie heroverwegen. Google gebruikt browser data (navboost) om dit te beoordelen, maar heeft ook de grootse steekproef van het land. De searchbox, waarin mensen direct je merk of URL in toetsen, of je merk in combinatie met relevante zoektermen. Bedenk je dat Google geen websites populair wil maken, Google wil verkeer sturen naar populaire websites.

“SEO does not create value where value does not exist. SEO exposes value! And for something to succeed, value must exist.”

– Eli Schwartz (hier had een affiliate link kunnen staan)

3. Verdienmodel

Als je hoofdinkomsten uit advertenties of verkeersarbitrage komen, herinner je dan dat Google niet je bondgenoot is. Hoewel Google natuurlijk wel een iets andere pet op doet als je heel veel sites hebt, of allerlei verschillende onderwerpen op je domein behandeld. Maar alleen als je merk (punt 2) voor je werkt. Je bent al een merk; mensen vertrouwen je al en je bent al een autoriteit.

4. Authentieke bedrijven en merken

Als je iets tastbaars verkoopt of een fysieke winkel hebt, ziet Google je anders, mede omdat mensen actief op je merknaam zoeken. Het algoritme ziet net andere patronen in zoekgedrag rondom je merk, locatie en product. Zie punt 2 nogmaals.

5. Gebruikersgedrag en betrokkenheid

Hoe interactief zijn bezoekers op je site? Hoe zijn gedragen ze zich op je website? halen ze de informatie en zijn ze dan “klaar” of is er nog heel veel interessants te vinden? Ben je een bestemming voor eenmalig bezoek of keren bezoekers terug? Heb je een nieuwsbrief? Tikken mensen je naam wel eens uit zichzelf in in Google, vinden ze het belangrijk om te weten wie de afzender eigenlijk is? of zouden ze ook geholpen zijn met een Ai antwoord van Google, Perplexity of GPT zelf?

6. Authenticiteit en expertise van content

En de laatste knuppel in het hoenderhok, hoe ‘expert’ is je content nou echt? was je echt overal zelf op vakantie, ondanks dat je ‘ik’ gebruikte? Heb je al die apparaten zelf gekocht en gebruikt? of heb je de content goed bestudeerd, misschien in de winkel even vastgepakt of zelfs wel gekocht (of opgestuurd gekregen voor een linkje?) Klopt de context van je artikel wel en dan de echte vraag? Is je content met een duidelijk doel gecreëerd en waarom heb je deze content nou echt gemaakt? Wat is je motief? Dat is bij de DC Rainmaker, de Consumentenbond of Tweakers toch net anders als bij deze lijstjes:

Waarbij ik nog wel wil zeggen dat je niet altijd zelf iets verkeerd gedaan hoeft te hebben om minder verkeer van Google te krijgen, soms doet een ander het domweg beter, of past Google de regels iets anders toe in jouw nadeel.

Ik kan wel zeggen dat ik geen waarde-oordeel heb, maar dat heb ik wel :’) . Als ik in Sistrix in de lijst kijk van website, dan kan ik mij bij 90% exact een voorstelling maken van hoe de site eruit ziet, al dan niet met affiliate-linktabellen, een advertentie of 5 per pagina en het liefst ook nog een footer advertentie die vast aan de onderkant geplakt zit, zoveel mogelijk de gebruiker in de weg zitten, daar vind Google ook wel wat van, ondanks dat ze zelf ook graag die ruimte voor je verkopen.

Alternatief motief

En daar komt het alu-hoedje uit de kast. Er is oneindig veel ruimte (of een gebrek aan schaarste) op het internet om het internet over advertenties te plaatsen, maar dan zijn de inkomsten daarover ook vrij laag. De kosten van het serveren zijn wel heel hoog.

Als je nu je “inventory” omlaag kunt brengen en meer mensen op dezelfde plek tegen elkaar kunt laten opbieden gaan je inkomsten omhoog en je kosten omlaag. De gebruikers krijgen betere resultaten, of op z’n minst niet zulke irritante resultaten en de adverteerders krijgen meer waar voor hun geld (relevanter verkeer).

Eigenlijk een win-win situatie, behalve voor affiliates (deze zin is nog niet af, maar onthou deze zin even)

De noodzaak van een partnerschap

Het idee dat affiliate marketing een partnerschap moet zijn en geen trucje dat je beter beheerst dan je partner, is iets dat ik al jarenlang aanhang. Puur kijken naar wat Google wil, brengt je volgens mij in de verkeerde richting. Kijk naar wat de klant wil en ik heb nog nooit een klant horen zeggen, wat een handige affiliate website met pop-ups!

Waar past dan die affiliate website?

Ja, waar past nou die affiliate. Vroeger noemden mensen dat ook nog wel een “partnerprogamma” en daar zit ook meteen de kern in van wat het is. Als jij een segment of doelgroep hebt met jouw werk, dan is het logisch dat iemand met je wilt partneren, dan kun je daar een afspraak over maken wat dat iedereen oplevert. Daar is niets mis mee. Als je partnership vooral bestaat omdat jij het verkeer goedkoper kunt verkrijgen, technisch ergens iets slimmer of beter in bent, dan ben je niet echt een partner, maar iemand die er tussenin zit. Een middlemen. En dat is Google ook al, en dat vinden ze niet zo erg, zolang ze er maar geen last van hebben.

Weetje nog dat ik zei dat die zin nog niet af was? Eigenlijk is het een win-win situatie, behalve voor affiliates die geen echt toegevoegde waarde in het partnerschap hebben. Beide “partners” zitten eigenlijk in dezelfde vijver zitten te vissen, met hetzelfde aas.

Conclusie en oplossingen

Nouja, er zijn natuurlijk altijd wel mensen die echt onterecht geraakt zijn door zo’n update. Of misschien niet eens onterecht, maar waarbij het ‘nieuwe’ resultaat ook niet beter is als wat het eerst was in jouw ogen.

Ook al ben je, in mijn ogen, terecht geraakt door een update, dan wil dat nog niet zeggen dat ik het niet sneu voor je vindt. Empathie is mij tegenwoordig ook niet vreemd. Genoeg mensen hebben met “korte termijn” of “resultaatgericht” SEO advies en een beetje geluk jarenlang de vruchten mogen plukken. Zonder dat ze zelfs maar bewust waren dat Google het eigenlijk niet zo tof vond wat ze deden, want het werkte toch? Ik hecht veel waarde aan kijken naar wat Google wel en niet wil, omdat klanten verkeer willen blijven krijgen en daar soms ook afhankelijk van zijn geworden. Dan is mijn advies meestal geen SEO-advies.

Focus en strategie aanpassen

Mensen die bloed zweet en tranen in hun blog of website hebben gestopt kunnen het tij denk ik nog wel keren (hoewel dat nog niet echt heel goed is aangetoond, geloof ik zelf wel in tweede kansen). Je moet alleen je strategie aanpassen. Als je je website uit liefde voor iets bent begonnen, als een hobby, dan kun je het ook met liefde blijven doen. Focus je dan op binden van klanten aan je website, denk aan een nieuwsbrief; bouw een merk rondom je website op en ga vooral door met doen wat je leuk vindt. Dan komt dit echt wel weer goed op de langere termijn.

Double down op de ingeslagen weg

Als je als een volleerd SEO-Bro lekker aan het crypto-minen was, websitejes pompen, scrapen, Ai content pompen, linkjes pompen, en dat doe je vanuit hobby en dat vind je mooi, die spanning rond elke update, zie ik daar ook nog wel kansen, successen (hoi Frank en houthandelwoodz) en mogelijkheden. Maar zeg dan niet je baan op, ga niet lopen janken op Reddit of LinkedIn als je paar tikken van Google krijgt maar deel je ervaringen met soortgenoten en leer van de oude spammers van toen ik net begon met SEO. Ga echt voor het kat en muis spelletje, probeer alles, verbrand websites en zorg voor genoeg domeinen om dit te doen. Dat mag er ook zijn. Zo heeft iedereen zijn hobby, andere mensen trollen graag op Twitter en fora, speel dit spel voor jezelf, niet voor klanten. Bedenk je dat je door dat soort bezigheden SEO in het algemeen geen betere naam bezorgd (voor zover dat nog mogelijk is) en dat de goeden lijden onder de kwaden.

Google heeft z’n tanden laten zien en ik verwacht wel dat Google nog meer van zich laat horen dit jaar. Het zal de komende tijd niet makkelijker worden, wel een stuk spannender!

Was dit artikel behulpzaam?

.thumb-up-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-up-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-up-cls-3{fill:#676767;}

.thumb-down-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-down-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-down-cls-3{fill:#676767;}


Bedankt voor je feedback!

Dit artikel: Over de spam update maart 2024 verscheen het eerst op chapter42.com.

Lees het originele artikel op Chapter42.nl

Over de spam update maart 2024

De spam-update van maart 2024 is nu afgerond. Als Google je site heeft geraakt, heb je eigenlijk geluk bij een ongeluk. Nu weet je precies waaraan je moet werken. Het lijkt misschien hard, maar het is een duidelijk signaal van Google. Je bent niet de dupe van vage Core-updates. Google signaleert dat je site, vergeleken met de hoeveelheid organisch verkeer, te weinig brand-searches ontvangt.

Oké, hoe weet ik dat de update klaar is? Dat kunnen we zien op het Dashboard dat Google ons gegeven heeft.

Overzicht Google Dashboard

.is-style-middleshadow {box-shadow: 0 5px 23px rgb(188 207 219 / 35%);border-top: 1px solid #f8f8f8;}

Daaruit blijkt ook dat de Core-update nog bezig is. We weten dus dat als je in deze periode getroffen bent door een update welke dit is.

Detail Google Dashboard

.is-style-middleshadow {box-shadow: 0 5px 23px rgb(188 207 219 / 35%);border-top: 1px solid #f8f8f8;}

Dit is positief, omdat de update duidelijke kenmerken vertoont. Geen fijne kenmerken, zeker niet als je geraakt bent, zijn de signalen helder. Op Reddit klagen de “SEO’s” steen en been. Het zegt genoeg dat vooral mensen uit “het wereldje” klagen…

De uitdaging voor SEO-afhankelijke websites

Grafieken die je niet wilt zien…

Het is een pijnlijke realiteit dat veel ogenschijnlijk goede websites in feite grotendeels afhankelijk zijn van organische SEO. Dit is een bijzonder lastige situatie voor webmasters die deze sites runnen, zoals “SEO-consultants” en tekstschrijvers.

Het probleem met organische SEO

Wat eigenaren vaak niet (willen) begrijpen, is dat Google geen waardeoordeel probeert te geven over hun site (ik soms wel trouwens). Het gaat erom wat Google wel en niet wil laten zien. Sites die puur zijn gemaakt voor Google of voor organische SEO, voegen geen waarde toe. In feite kunnen ze zelfs waarde wegnemen van partijen die proberen te verkopen en zo de adverteerders van Google in de weg zitten.

Het probleem van te veel reviews

Een ander probleem dat ik zie met veel van deze sites, is dat ze van alles en nog wat reviewen, maar nooit eens een stukje plaatsen zonder review. Het is altijd een review met een affiliate link. Dit is niet wat mensen willen volgen, fan van worden, maar dit is goed voor een antwoord op een vraag waarbij de afzender niet belangrijk is. Okay misschien op DC Rainmaker na dan.

Mijn bevindingen:

1. Doel en inhoud van je website

Wat is het doel van je site? Ja, iedereen zegt over zijn eigen website dat deze website heel behulpzaam is, maar dan kijk ik door de artikelen en zie ik bij elk artikel de zoekterm, de affiliate links en 3500 woorden voor een review die ook echt wel ‘beter’ had gekund in minder woorden. Dus eigenlijk schreef je de site voor mensen die in Google zochten naar een review. En daar heeft Google geen zin meer in. Want gebruikers willen dit ook niet.

“It’s not so much to do with Reddit being better. I just didn’t like reading through a 5000 word article that brought my phone to a crawl with all the ads when I just needed a 1 word answer or a sentence at most.”

Wat is nou echt het doel van jouw website?

2. Branding versus Google-verkeer

Als je site enkel bestaat dankzij Google-verkeer, moet je je strategie heroverwegen. Google gebruikt browser data (navboost) om dit te beoordelen, maar heeft ook de grootse steekproef van het land. De searchbox, waarin mensen direct je merk of URL in toetsen, of je merk in combinatie met relevante zoektermen. Bedenk je dat Google geen websites populair wil maken, Google wil verkeer sturen naar populaire websites.

“SEO does not create value where value does not exist. SEO exposes value! And for something to succeed, value must exist.”

– Eli Schwartz (hier had een affiliate link kunnen staan)

3. Verdienmodel

Als je hoofdinkomsten uit advertenties of verkeersarbitrage komen, herinner je dan dat Google niet je bondgenoot is. Hoewel Google natuurlijk wel een iets andere pet op doet als je heel veel sites hebt, of allerlei verschillende onderwerpen op je domein behandeld. Maar alleen als je merk (punt 2) voor je werkt. Je bent al een merk; mensen vertrouwen je al en je bent al een autoriteit.

4. Authentieke bedrijven en merken

Als je iets tastbaars verkoopt of een fysieke winkel hebt, ziet Google je anders, mede omdat mensen actief op je merknaam zoeken. Het algoritme ziet net andere patronen in zoekgedrag rondom je merk, locatie en product. Zie punt 2 nogmaals.

5. Gebruikersgedrag en betrokkenheid

Hoe interactief zijn bezoekers op je site? Hoe zijn gedragen ze zich op je website? halen ze de informatie en zijn ze dan “klaar” of is er nog heel veel interessants te vinden? Ben je een bestemming voor eenmalig bezoek of keren bezoekers terug? Heb je een nieuwsbrief? Tikken mensen je naam wel eens uit zichzelf in in Google, vinden ze het belangrijk om te weten wie de afzender eigenlijk is? of zouden ze ook geholpen zijn met een Ai antwoord van Google, Perplexity of GPT zelf?

6. Authenticiteit en expertise van content

En de laatste knuppel in het hoenderhok, hoe ‘expert’ is je content nou echt? was je echt overal zelf op vakantie, ondanks dat je ‘ik’ gebruikte? Heb je al die apparaten zelf gekocht en gebruikt? of heb je de content goed bestudeerd, misschien in de winkel even vastgepakt of zelfs wel gekocht (of opgestuurd gekregen voor een linkje?) Klopt de context van je artikel wel en dan de echte vraag? Is je content met een duidelijk doel gecreëerd en waarom heb je deze content nou echt gemaakt? Wat is je motief? Dat is bij de DC Rainmaker, de Consumentenbond of Tweakers toch net anders als bij deze lijstjes:

Waarbij ik nog wel wil zeggen dat je niet altijd zelf iets verkeerd gedaan hoeft te hebben om minder verkeer van Google te krijgen, soms doet een ander het domweg beter, of past Google de regels iets anders toe in jouw nadeel.

Ik kan wel zeggen dat ik geen waarde-oordeel heb, maar dat heb ik wel :’) . Als ik in Sistrix in de lijst kijk van website, dan kan ik mij bij 90% exact een voorstelling maken van hoe de site eruit ziet, al dan niet met affiliate-linktabellen, een advertentie of 5 per pagina en het liefst ook nog een footer advertentie die vast aan de onderkant geplakt zit, zoveel mogelijk de gebruiker in de weg zitten, daar vind Google ook wel wat van, ondanks dat ze zelf ook graag die ruimte voor je verkopen.

Alternatief motief

En daar komt het alu-hoedje uit de kast. Er is oneindig veel ruimte (of een gebrek aan schaarste) op het internet om het internet over advertenties te plaatsen, maar dan zijn de inkomsten daarover ook vrij laag. De kosten van het serveren zijn wel heel hoog.

Als je nu je “inventory” omlaag kunt brengen en meer mensen op dezelfde plek tegen elkaar kunt laten opbieden gaan je inkomsten omhoog en je kosten omlaag. De gebruikers krijgen betere resultaten, of op z’n minst niet zulke irritante resultaten en de adverteerders krijgen meer waar voor hun geld (relevanter verkeer).

Eigenlijk een win-win situatie, behalve voor affiliates (deze zin is nog niet af, maar onthou deze zin even)

De noodzaak van een partnerschap

Het idee dat affiliate marketing een partnerschap moet zijn en geen trucje dat je beter beheerst dan je partner, is iets dat ik al jarenlang aanhang. Puur kijken naar wat Google wil, brengt je volgens mij in de verkeerde richting. Kijk naar wat de klant wil en ik heb nog nooit een klant horen zeggen, wat een handige affiliate website met pop-ups!

Waar past dan die affiliate website?

Ja, waar past nou die affiliate. Vroeger noemden mensen dat ook nog wel een “partnerprogamma” en daar zit ook meteen de kern in van wat het is. Als jij een segment of doelgroep hebt met jouw werk, dan is het logisch dat iemand met je wilt partneren, dan kun je daar een afspraak over maken wat dat iedereen oplevert. Daar is niets mis mee. Als je partnership vooral bestaat omdat jij het verkeer goedkoper kunt verkrijgen, technisch ergens iets slimmer of beter in bent, dan ben je niet echt een partner, maar iemand die er tussenin zit. Een middlemen. En dat is Google ook al, en dat vinden ze niet zo erg, zolang ze er maar geen last van hebben.

Weetje nog dat ik zei dat die zin nog niet af was? Eigenlijk is het een win-win situatie, behalve voor affiliates die geen echt toegevoegde waarde in het partnerschap hebben. Beide “partners” zitten eigenlijk in dezelfde vijver zitten te vissen, met hetzelfde aas.

Conclusie en oplossingen

Nouja, er zijn natuurlijk altijd wel mensen die echt onterecht geraakt zijn door zo’n update. Of misschien niet eens onterecht, maar waarbij het ‘nieuwe’ resultaat ook niet beter is als wat het eerst was in jouw ogen.

Ook al ben je, in mijn ogen, terecht geraakt door een update, dan wil dat nog niet zeggen dat ik het niet sneu voor je vindt. Empathie is mij tegenwoordig ook niet vreemd. Genoeg mensen hebben met “korte termijn” of “resultaatgericht” SEO advies en een beetje geluk jarenlang de vruchten mogen plukken. Zonder dat ze zelfs maar bewust waren dat Google het eigenlijk niet zo tof vond wat ze deden, want het werkte toch? Ik hecht veel waarde aan kijken naar wat Google wel en niet wil, omdat klanten verkeer willen blijven krijgen en daar soms ook afhankelijk van zijn geworden. Dan is mijn advies meestal geen SEO-advies.

Focus en strategie aanpassen

Mensen die bloed zweet en tranen in hun blog of website hebben gestopt kunnen het tij denk ik nog wel keren (hoewel dat nog niet echt heel goed is aangetoond, geloof ik zelf wel in tweede kansen). Je moet alleen je strategie aanpassen. Als je je website uit liefde voor iets bent begonnen, als een hobby, dan kun je het ook met liefde blijven doen. Focus je dan op binden van klanten aan je website, denk aan een nieuwsbrief; bouw een merk rondom je website op en ga vooral door met doen wat je leuk vindt. Dan komt dit echt wel weer goed op de langere termijn.

Double down op de ingeslagen weg

Als je als een volleerd SEO-Bro lekker aan het crypto-minen was, websitejes pompen, scrapen, Ai content pompen, linkjes pompen, en dat doe je vanuit hobby en dat vind je mooi, die spanning rond elke update, zie ik daar ook nog wel kansen, successen (hoi Frank en houthandelwoodz) en mogelijkheden. Maar zeg dan niet je baan op, ga niet lopen janken op Reddit of LinkedIn als je paar tikken van Google krijgt maar deel je ervaringen met soortgenoten en leer van de oude spammers van toen ik net begon met SEO. Ga echt voor het kat en muis spelletje, probeer alles, verbrand websites en zorg voor genoeg domeinen om dit te doen. Dat mag er ook zijn. Zo heeft iedereen zijn hobby, andere mensen trollen graag op Twitter en fora, speel dit spel voor jezelf, niet voor klanten. Bedenk je dat je door dat soort bezigheden SEO in het algemeen geen betere naam bezorgd (voor zover dat nog mogelijk is) en dat de goeden lijden onder de kwaden.

Google heeft z’n tanden laten zien en ik verwacht wel dat Google nog meer van zich laat horen dit jaar. Het zal de komende tijd niet makkelijker worden, wel een stuk spannender!

Was dit artikel behulpzaam?

.thumb-up-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-up-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-up-cls-3{fill:#676767;}

.thumb-down-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-down-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-down-cls-3{fill:#676767;}


Bedankt voor je feedback!

Dit artikel: Over de spam update maart 2024 verscheen het eerst op chapter42.com.

Lees het originele artikel op Chapter42.nl