Google Ai, Gemini en andere Tidbits

Gewoon even snel een blog tussendoor, met allerlei zaken die de afgelopen week gebeurd zijn, maar die of geen aandacht zouden krijgen, of heel veel aandacht nodig hebben dat ik er misschien nu wel even niet voor heb. Maar ik wil ze wel graag met jullie delen. Ik hoor graag of jullie die format waarderen.

SGE, voorheen bekend via Bard heet nu ‘AI overviews’. Deze zijn buiten de EU beschikbaar in zoekresultaten voor iedereen. Er is een filter (WEB) om te zoeken zonder AI-overzichten. De resultaten druppelen binnen en de exodus aan ‘minder klikken’ lijkt mee te vallen en gemiddeld wel 3% meer te worden in klikken. Iets wat Google ook ziet, en waarbij ik ook wel vragen heb.

De vraag is of dit komt door de kwaliteit of nieuwigheid. De jury is er nog niet over uit, en dat maakt ook niet uit. Wij veranderen er toch niets aan. Hier een kleine update en wat links over wat het ook alweer is en wat je kunt verwachten. Handig voor je contentplannen.

Er beweegt wel iets

I fully recognize that there are “small” or “independent” or whatever you want to call them sites that are diligently producing great content but our systems aren’t recognizing it as well as they should.

Danny Sullivan

at the end of the day, we are trying to satisfy user expectations. Users are voting with their feet, and people are trying to figure out what’s valuable to them.

Sundar Pichai

SEO’s doen nog steeds wat ze deden

Terwijl er genoeg handreikingen zijn over hoe je het anders zou moeten doen. Bijv. hier: https://searchengineland.com/design-thinking-seo-440338 Pedro Dias (nu even niet de wasbeer) had er mooi plaatje over op Twitter.

Mensen zijn echt dolenthousiast over Ai Overviews

Maar er is ook een al een Chrome extensie “Hide Google Ai Overviews

Brainfarts over AI van mij

AI is een versneller. AI versnelt ons leren en maakt ons als collectief sneller slim. Het verbetert ons lerend vermogen en biedt ruimte voor groei. Goede code. Slechte code. Goede teksten. Slechte teksten. AI versterkt zowel goede als slechte input. Daarom moet je nieuwe kennis altijd toetsen.

Mijn customGPT bevat veel van mijn audits, teksten, richtlijnen etc en levert vaak nuttige informatie, maar ook soms onzin en hallucinaties. Dit is een algemeen probleem, dus je kunt het domweg (nog) niet vertrouwen.

Anderzijds kunnen we misschien ook nog niet concreet genoeg vragen stellen. Laten we wel zijn, sommige briefings zijn ook nog niet om over naar huis te schrijven. We behandelen de Google zoekbalk nog steeds met zoektermen en niet met ons einddoel en de prompts/opdrachten die we aan chatGPT/Claude/Gemini geven zijn vaak ook nog summier en ongestructureerd. Dat zullen we ook moeten leren, maar ik verwacht dat de Ai vensters dit sneller kunnen dan wij.

Slimme koppen zeggen dat de huidige LLMs al wel nieuwe kennis kunnen creëeren, maar wij/gebruikers gebruiken LLMs voor zaken die slimmer, efficiënter en beter kunnen met andere modellen (denk bijv. aan keywords clusteren).

Ons wensdenken is heel sterk en dat was ook te merken na de openAI presentatie van de nieuwe zaken. We willen te graag en accepteren moeilijk de huidige staat, en daarnaast zijn we ook niet altijd goed in het herkennen van onze bubbles, waarin we zitten, maar daarover misschien een andere keer meer. Zo dat waren mijn overpeinzingen tijdens de pinksterdagen!

Was dit artikel behulpzaam?

.thumb-up-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-up-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-up-cls-3{fill:#676767;}

.thumb-down-cls-1{fill:#c9c9c9;}.thumb-down-cls-2{fill:#e1e1e1;}.thumb-down-cls-3{fill:#676767;}


Bedankt voor je feedback!

Dit artikel: Google Ai, Gemini en andere Tidbits verscheen het eerst op chapter42.com.

Lees het originele artikel op Chapter42.nl